lunedì 30 giugno 2008

Cozze Gratinate

Il caldo sta continuando a farci soffrire e quindi per la nuova ricetta ho deciso di tornare verso il mare per un antipasto leggero e anche veloce da preparare.


Ingredienti per circa 6 persone: 2 kg. di cozze, 150 gr. di pangrattato, 2 spicchi d'aglio, prezzemolo, olio d'oliva, aceto di vino, sale, pepe.


Preparazione: pulite il guscio delle cozze raschiandole bene sotto l'acqua corrente. Mettetele in un tegame a fuoco vivo finchè non si saranno aperte. Eliminate quelle che rimagono chiuse e tenete da parte il liquido che hanno prodotto in fondo al tegame. Mischiate in una scodella il pangrattato col prezzemolo e l'aglio tritati, un poco d'olio, sale e pepe. Bagnate l'impasto con parte del liquido delle cozze che avrete filtrato per eliminare eventuali residui solidi. Eliminate la metà del guscio delle cozze dove non è attaccato il mollusco mentre l'altro andrà coperto con l'impasto. Ponetele su una teglia, bagnate con un po' di olio e aceto e mettetele in forno (in modalità grill) finchè l'impasto non sarà dorato. Servitele in tavola con del limone e guarnite con prezzemolo fresco.



Mussels Cooked au Gratin

The weather is still hot out here so better to return to seafood for a simple and light starter.

Ingredients for approximately 6 persons: 4,5 lbs of mussels, 5 oz. of breadcrumbs, 2 cloves of garlic, parsley, olive oil, vinegar, salt, pepper.


Preparation: clean up carefully the shell of the mussles scraping them under running water. Put them in a pan keeping it on intense fire until the mussels will open. Throw away the ones which remain closed and put aside the liquid that they produced at the bottom of the pan. Mix in a bowl the breadcrumbs together with grinded parsley and garlic, a little of oil, salt and pepper. Bath the mixture with some of the liquid you did put aside, strained to eliminate eventual residuals. Take away the half shell of the mussles where the clam is not attacked while covering the other with the mixture you prepared. Place the mussels on a baking tin, bathed with some oil and some drops of vinegar, and put the tin in the oven (in grilling mode) until the top of the mussles will be browned. Serve them together with lemon and garnished with fresh parsley.

2 commenti :

Laurie ha detto...

Fantastico! This is one of my favorite ways to prepare mussels. What a beautiful blog and web site!
Ciao..

Anonimo ha detto...

Cool website, I had not noticed www.foodografia.com previously during my searches!
Keep up the great work!