lunedì 9 giugno 2008

Involtini di Prosciutto e Fichi Caramellati

Quando l'afa estiva dura fino a sera inoltrata è sempre un problema decidere cosa preparare da mangiare per cena. Questa idea mi è venuta trovando al Mercato delle Erbe di Bologna dei fichi, cosidetti "fioroni", cioè i primi che hanno raggiunto maturazione.
Fichi e prosciutto è un piatto abbastanza noto, ma mancando a questi frutti la forte dolcezza dei loro "fratelli" settembrini, bisognava dargli un aiutino perchè potessero contrastare il forte sapore del prosciutto, perchè quindi non caramellarli?
Il piatto così ideato è abbastanza equilibrato e può anche essere usato come antipasto, come merenda pomeridiana o, appunto, come secondo in una cena leggera.



Ingredienti per circa 4 persone: 1 kg. di fichi, 500 gr. di zucchero di canna, mezzo bicchiere d'acqua, 250 gr. di prosciutto crudo, qualche foglia di mentuccia fresca. Se i fichi sono molto maturi e dolci ridurre in proporzione lo zucchero.
Preparazione: mettete i fichi in un tegame basso assieme allo zucchero e all'acqua. Cuocere a fuoco molto basso finchè lo zucchero non si sia trasformato in uno sciroppo denso. Togliete quindi i fichi e disponeteli su un piatto, copriteli con il loro sciroppo caramellato e avvolgeteli con il prosciutto. Portateli in tavola guarniti con foglie di mentuccia.

Candied Figs Wrapped with Ham

When the hard summery sultriness lasts till long in the evening, deciding what to prepare to eat for supper is often problematic. This idea came to me finding at the "Mercato delle Erbe" of Bologna some fresh green figs, the so-called " fioroni" , that are the first ones coming up at maturation. Figs and ham is a enough famous plate, but lacking these fruits the strong sweetness of theirs "brothers" of September, they needed some help to contrast the strong taste of the ham, therefore why not candy them? The recipe so devised is pretty well balanced and can also be used as appetizer, as an afternoon snack or, precisely, as a second course in a light supper.




Ingredients for approximately 4 persons: 2 lbs. of fresh figs, 1 lb. of cane sugar, half glass of water, 1/2 lb. of ham, some leaves of fresh peppermint. If the figs are very ripe and sweet, use proportionally less sugar.
Preparation: put the figs in a short pot together with the sugar and the water. Cook them at very low fire until the sugar has been transformed in a dense syrup. Therefore remove the figs and put them on a plate, cover them with their syrup and wrap them with ham. Serve them garnished with leaves of peppermint.

2 commenti :

Andreea ha detto...

i just commented on your photo. now enjoying the food writing.
btw, we will be in bologna next week (yey!) - any suggestions where to go that is food related (be it shop, restaurant, cafe, market) that is a little off the usual tourist track/ trap?
grazie, andreea

A G Photography ha detto...

@andreea

I'll post you some suggestions through email ;)

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